Maatalouskoneet - Hapa

Maatalouskoneet – Hapa

Axial Flown tullessa markkinoille 1977 se oli markkinoiden ensimmäinen yksirumpuinen rumpupuimuri tarjoten ainutlaatuista tehokkuutta, tarkkuutta ja hellää jyvän käsittelyä. Alkuperäisen idean keksijänä, patenttien omistajana ja innovatiivisena sekä tuotekehitykseen erittäin paljon panostavana yhtiönä Case IH on pysynyt rumpupuimurien kehityksen suunnannäyttäjänä.

Viime syksynä (2019) kiersimme Case IH Axial Flow 6140 kanssa ympäri suomea. Kiertueen aikana puimme ohraa, vehnää ja kauraa. Kelit oli erittäin vaihtelevat, välillä oli tosi kuivaa ja välillä todella märkää. Märintä viljaa puitiin Jalasjärvellä, missä ohran puintikosteus oli lähes 40%. Axial Flow suoriutui loistavasti.   Syksy 2017 oli erittäin haastava ja puimurien suorituskyvyt pääsivät todelliseen testiin. Esimerkiksi Latviassa, missä Axial Flowlla on merkittävä markkinaosuus, olosuhteet olivat  ärimmäisen hankalat. Axial Flow kykeni toimimaan erittäin haastavissa olosuhteissa ja puimaan viljaa, jonka kosteus oli jopa yli 40 %.

Axial Flow -mallisto jakaantuu kahteen osaan, 140- ja 250-mallistoon. Suomen olosuhteisiin yleensä suositellaan 140-mallistoa, jossa tarjolla on kolme eri versiota. Axial Flow 140 mallisto päivittyy tämän vuoden aikana 150 mallistoon.

Axial Flow sopii loistavasti Suomen haastaviin olosuhteisiin, jossa puimurilta vaaditaan monipuolisuutta, tehokkuutta, kestävyyttä ja luotettavuutta. Rumpupuimurien kehityksen pioneerin ja alan suunnannäyttäjän asema näkyy siinä, että Axial Flow tarjoaa markkinoiden hellimmän ja puhtaimman jyvän erottelun sekä pienimmät jyvätappiot. Axial Flown pitkä kehitystyö näkyy myös koneen helppona käytettävyytenä, edullisina ylläpitokustannuksina ja loistavana luotettavuutena kaikissa olosuhteissa.

OHJAAMO

Axial Flown ohjaamossa toistuu Case IH:lle tyypillinen mukvauus, tilavuus, loistava työergonomia, hyvä näkyvyys ja alhainen melutaso.  

Istuin on aktiivijousitettu ilmaistuin, jossa jousitus reagoi liikkeisiin salamannopeasti ja automaattisesti. Jousitus toimii pysty- ja vaakasuunnan lisäksi myös sivusuuntaan. Kattavaan vakiovarustukseen kuuluvat myös mm. automaatti-ilmastointi. 

Sujuvaa puimurin hallintaa

Case IH on suunnitellut Axial Flown ohjaamon, niin että kaikki puimurin tärkeimmät toiminnot voidaan tehdä oikeanpuoleisesta käsinojan monitoimikahvalla. Kahvasta onnistuu mm. puimurin nopeuden, pöydän sekä kelan korkeuden hallinta. 

Kosketusnäytöstä tiedot ja säädöt

AFS700 on sama kosketus- ja värinäyttö kuin traktoreissakin. Värinäytöstä onnistuu kaikki puimurin säädöt ja käyttötiedot. Axial Flow puimureissa on älykäs esisäätöjärjestelmä,  jolla optimoidaan puimurin säädöt eri olosuhteisiin. Säädöt on muutettavissa ja niitä voidaan lisätä milloin tahansa. Esisäädöissä voidaan huomioida lako-/pystyvilja, mäkisyys, päisteet jne. Esisäädöt vaikuttavat seuraaviin puimurin toimintoihin: laonnostokelan nopeus ja korkeus, roottorin nopeus ja puintiväli, seulaston säädöt ja tuulen nopeus.

ERGONOMINEN TYÖHUONE

Case IH:n loppuun asti mietitty hyvä työergonomia, hallintalaitteiden sujuva ja monipuolinen käyttö näkyy myös Axial Flowssa. Kaikki hallintalaitteet lötytyy käsinojasta ja eniten käytettävät hallintatoiminnot kuten pöydän ja kelan korkeuden käyttö, pöydän kallistuksen hallinta ja puimurin nopeuden säätö sekä suunnanvaihto löytyvät monitoimikahvasta. AFS700 kosketusnäyttö on sijoitettu näkyvälle paikalle, mutta kuitenkin niin, ettei se haittaa näkyvyyttä puimurin pöydälle.  

HILJAINEN JA MUKAVA

Axial Flown ohjaamo on hiljainen ja kotoisasti sisutettu. Mukavat kuljettajan ja apukuskin istuimet täydentävät Axial Flown mukavuuden. Puimuriin on saatavilla lisävarusteena nahkaiset penkit joista kuljettajan istuin on myös ilmastoitu.

PUINTIKONEISTO

Axial Flow -rumpupuimurin ydin on roottori, joka tekee sekä irtipuinnin että erottelun. Tämän menetelmän vahvuudet ovat hellävarainen ja hierova puintitapa, monipuolisuus eri kasvilajeille sekä vähäisempi tehontarve. Hellä, mutta tehokas puintitapa perustuu siihen, ettei puinti perustu irti lyövään puintikelaan, vaan kasvimassa kiertyy roottorin ympärille ja roottori hankaamalla pui jyvät erittäin hellävaraisesti. Tästä myös seuraa se, että olki on tavanomaista karkeampaa, jolloin se maatuu maassa tai sulaa eläimen ruuansulatuksessa tavanomaista paremmin.

ROOTTORI ON RUMPUPUIMURIN YDIN

Rumpupuimurin idea on roottori, mikä pyörimällä tekee sekä irtipuinnin että erottelun. Tämä puintimenetelmä on erittäin tehokas, hellävarainen ja monipuolinen. Boonuksena tehokkaan irtipuinnin lisäksi roottori karhentaa pahnan, minkä ansiosta se maantuu maassa ja sulaa eläimen mahassa tavanomaisesti puitua pahnaa paremmin.

TEHOKKAALLA PUIMURILLA ERITTÄIN TEHOKAS ERITTELY

Tehokas puimuri tarvitsee tehokkaan erottelun. AxialFlowssa on 3,19 neliön ylä- ja 2,33 neliön alaseula (tuulen alla), mitkä täydentävät roottorin hellän irtipuinnin. Roottorin jälkeen oljet putoavat suoraan silppuriin. Rumpupuimurissa ei ole kohlimia, minkä takai puimuri on tehoihinsa nähden varsin lyhyt.

SÄILIÖ JA SILPPURI

Usein puimurin säiliö tyhjennetään paikoillaan. Tyhjennyspaikalle meno ja säiliön tyhjennykseen käytetty aika on pois puintiajasta. Tämän takia Axial Flowssa on erittäin suuri 8 800l (5140 malli) ja 10 570l (6140 ja 7140). Säiliö tyhjenee 113 l/s vauhdilla, minkä ansiosta puimurin seisonta-aika voidaan minimoida.  Tyhennyskaira on 7,4 m 5140) ja 7,8m (6140, 7140), minkä ansiosta tyhjennys onnistuu suureenkin peräkärryyn. Tyhjennyskairan suuaukon torvea voidaan säätä puimurin ohjaamosta, minkä ansiosta peräkärry on helppo täyttää aivan täyteen. 

Axial Flown silppuri päivitettiin kokonaan kaudelle 2017. Silppuri sijaitsee heti roottorin takana, minkä ansiosta oljen käsittelylle on useita mahdollisuuksia. Ohjaamosta on mahdollista säätää olki levittäytymään puidulle alueelle tai menemään karholle. Olki voidaan säätää silputuks tai silppoutumattomaksi. Tarjolla on seitsemän erillaista silppuriterän asentoa. Hierovan puintitavan ansiosta olki on esikäsitelty jolloin se maatuu maassa tai sulaa eläimen ruoansulatuksessa tavanomaisesti puitua olkea paremmin. 

PAHNAT LEVÄLLEEN TAI KARHOLLE

Puitu pahna voidaan levittää koko puidulle alalle erittäin teokkaiden levityslautasten ansiosta. Lautaset voidaan myös kytkeä pois päältä. jolloin puitu pahna menee karholle. Levityslautaset on helppo vetää puimurin sivuun, jolloin esim. seulaston huoltaminen on erittäin helppoa. 

TEHOKAS JA HELPPOKÄYTTÖINEN SÄILIÖN TYHJENNYS

Axial Flow:n vakiona tuleva säiliön tyhjennystorvi on 6,6m pitkä ja isävarusteena on saatavilla pidempi tyhjennystorvi 7,4m (5140) ja 7,8m (6140, 7140). Pitän torven ansiosta säiliön tyhjentäminen on turvallista ja esimerkiksi märissä olosuhteissa säiliä voidaan tyhjentää vaikka ojan yli maantiellä olevaan peräkärryyn. Mahtava lisävaruste Axial Flowssa on liikuteltava torven pää, millä peräkärryn täyttäminen on helppoa ja tehokasta

VOIMANSIIRTO

Axial Flow-puimureissa on polttoainetaloudelliset välijäähdytetyt FPT:n 6,7l (5140) ja 8,7l (6140, 7140)  turbomoottorit joiden maksimiteho on 312hv-449hv. FPT industrial on maailman toiseksi suurin moottorin valmistaja. FPT kykenee täyttämään kiristyvän ympäristölainsäädännön vaatimukset samalla kun moottorit ovat tehokkaita ja taloudellisia. Suuren polttoainesäiliön (950l) myötä kuljettaja voi rauhassa keskittyä puimiseen kun polttoaine ei kovin nopeasti lopu. 

Axial Flowssa vaihteistossa on kaksi nopeusaluetta, mitkä valitaan sähköisesti ohjaamosta löytyvällä napilla. Aluetta ei kesken työn tarvitse vaihtaa sillä alue 1 on tarkoitettu puintityöhön ja alue 2 siirtoajoon. Puimuriin on saatavilla lisävarusteena neliveto, mikä haastavissa oloissa oleellisesti lisää pitoa ja säästää maan rakennetta. 

Puimurin pyörittäminen vaatii paljon tehoa, minkä takia tehon siirtämisen on oltava mahdollisimman tehokasta. Moottorin tuottama teho välittyy roottorille pelkästään kahden remmin välityksellä. Roottorin nopeutta voidaan säätää 250-1 150rpm. 

KYSY LISÄTIETOJA

Voit kysyä lisätietoja kiinnostuksen kohteestasi tai sopia  siitä esittelyn.

Tervetuloa tutustumaan liikkeeseemme Turun Orikedolle!

Voit myös olla suoraan yhteydessä puhelimitse, sähköpostitse tai tämän sivuston chatin kautta, jos mielessäsi on jokin vastausta kaipaava kysymys!

Liity uutiskirjeen tilaajaks:

RL-Traktorikone Oy

Orikedonkatu 9, 20380 Turku

Aukioloajat

Arkisin: 8.00 - 16.30

×